- Door de controle van Opec-landen over de olieproductie kan de prijs per vat in 2023 stijgen naar 150 dollar, denkt JPMorgan.
- Volgens analisten van de bank zullen landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland de olievoorraden bewust laag houden om de olieprijs hoog te houden.
- JPMorgan denkt niet dat de nieuwe omikronvariant van het coronavirus voor aanzienlijk minder vraag naar olie zal zorgen.
- Lees ook: Forse daling van de olieprijzen betekent nog niet dat Nederland van dure benzine af is
Eind oktober was een vat Brent-olie ongeveer 85 dollar waard, het hoogste niveau in ruim drie jaar.
Inmiddels is de olieprijs iets gezakt door zorgen over de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Toch zullen op de lange termijn de prijzen van het ‘zwarte goud’ hoog blijven, voorzien analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan.
Zij denken dat Brent-olie in 2023 kan stijgen naar 150 dollar per vat, omdat de landen van oliekartel Opec en bondgenoten als Rusland de productie beperken.
Vraag en aanbod is de voornaamste factor die de olieprijs bepaalt. De vraag zal stabiel blijven, denkt JPMorgan, ondanks zorgen van beleggers over de nieuwe mutatie van het coronavirus die is ontdekt in Zuid-Afrika.
Vrijdag daalden de olieprijzen wereldwijd met meer dan 10 procent, omdat handelaren vrezen voor grootschalige reisbeperkingen. Dat kan de vraag naar olie drukken.
JPMorgan denkt dat de reactie overdreven was. "Wij geloven dat de markt de impact van de omikronvariant op de olieprijs overschat", aldus analisten in een rapport maandag.
Opec-landen bepalen de olieprijs
JPMorgan denkt dat het aanbod veel bepalender is voor de olieprijs in de komende jaren. Wat dat betreft hebben de Opec-landen en bondgenoten als Rusland de touwtje stevig in handen. Zij kunnen de productie laag houden om de olieprijs op te krikken.
Analisten van de Amerikaanse bank denken dat een vat Brent-olie volgend jaar de 120 dollar aan kan tikken. In 2023 is een niveau van 150 dollar per vat mogelijk, denkt JPMorgan. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met de huidige prijs.
De eerste tekenen dat de Opec-landen in beweging komen, zijn er al. Ingewijden melden vrijdag aan persbureau Bloomberg dat de voor januari geplande verruiming van de olieproductie mogelijk niet meer doorgaat.
Later deze week houdt de Opec, dat feitelijk wordt geleid door Saoedi-Arabië, weer overleg met bondgenoten als Rusland over de productie.